Tuesday, 26 May 2015

Bayaran BR1M 2015 peringkat kedua esok, 4.65 juta penerima

Assalamualaikum

Dikala kita sebagai rakyat Malaysia kita ni penuh dengan cabaran dan dugaan yang bermacam, dengan pelepasan subsidi untuk pertol dan diesel, tambahan pula GST melanda pada April 2015, ini menjadikan kebanyakkan daripada kita agak sengsara dari segi perbelanjaan harian.

Tapi kita jangan lupa jika ada sebarang duit atau hadiah ditawarkan oleh kerajaan ambil je tanpa segan silu, seperti BR1M dan sebagainya, hahaha kan. 


Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) peringkat kedua akan bermula esok, membabitkan 4.65 juta penerima, kata Kementerian Kewangan, hari ini. 

Pembayaran peringkat kedua ini turut melibatkan tuntutan rayuan yang diluluskan kepada 141,670 penerima, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dalam satu kenyataan. 

Melalui pengumuman Bajet 2015, kerajaan memutuskan supaya pemberian BR1M pada tahun ini diagihkan kepada tiga peringkat.

Bayaran peringkat pertama telah diagihkan pada 15 Januari 2015. Pembayaran BR1M akan dikreditkan terus ke akaun penerima masing- masing. 

Jadual di bawah menunjukkan ringkasan tarikh dan amaun pembayaran BRIM.



Bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank, surat kelulusan akan diposkan terus ke alamat penerima, dan boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN), Maybank, CIMB dan Public Bank, yang berhampiran. 

Pada masa sama, Ahmad Husni berkata kerajaan memperkenal Skim Khairat Kematian (SKK) dengan bantuan sebanyak RM1,000, bertujuan membantu waris penerima BR1M dalam kategori isi rumah dan warga emas yang telah meninggal dunia. 

Sehingga kini, lebih 16,000 tuntutan SKK telah diluluskan, katanya. 

Waris penerima BR1M yang dinamakan dalam Borang Permohonan BR1M, boleh membuat tuntutan SKK di mana-mana cawangan BSN dengan mengemukakan dokumen sijil kematian serta kad pengenalan diri waris. 

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, penerima boleh menghubungi talian bebas tol 1800-88-2716 serta e-mel kepada: br1m@treasury.gov.my. 

Selanjutnya di : Berita Harian BR1M 2015

p/s: Alhamdulillah, untuk pengetahuan kawan2, saya adalah penerima BR1M, hehe, nanti jangan lah bersesak2 untuk pergi ke ATM. Beratur dengan baik dan bersabar.

Monday, 18 May 2015

How to Recover Files Hidden by a Virus | Restore Hidden Files in Windows 7

Assalamualaikum, apa kabar sahabat2 pembaca blog saya. Hari ini saya nak kongsikan macam mana nak tukarkan balik file atau folder anta yang telah dijangkiti virus sehingga menjadi "hidden".

1. Go to START Menu in Windows 7. Enter CMD in search box and hit Enter. This would open up command prompt.


2. Now go to the drive you want to work on. e.g. If you want to work on e: drive the type e: and press enter.


3. Now enter the following command and hit enter.
attrib –s –h *.* /S /D
This would change the hidden attribute of the file back to normal.



That’s it. You’re done.

Hah kan dah tahu kan, jadi lepas ni bolehlah anda semua boleh guna langkah ini untuk mengatasi masalah yang terjadi seperti yang telah disebutkan tadi...
Good Luck ye. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sumber: The How To Blog

Wednesday, 27 April 2011

Tutorial Blog : Letak Facebook Share Button dalam Blog

Penggunaan button share dalam blog untuk web sosial facebook dapat memudahkan para pengunjung sesebuah blog berkongsi apa yang disukai kepada kawan-kawan di facebook.



Dengan hanya beberapa klik sahaja, ianya sudah siap sedia untuk dikongsi di profile facebook. selain itu penggunaan facebook share button ini dapat manarik lebih ramai pelawat ke sesebuah blog.

Contoh penggunaan facebook share button (selain blog ini) adalah di unwanted86 dan juga ohbest.

Cara untuk memasukkan facebook share button ini adalah seperti berikut.

1. Pilih jenis facebook share button yang anda kehendaki, kemudian copy code yang diberi.


Code untuk Full



Code untuk Compact




2. Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > Expand Widget Templates (Jangan lupa backup template)

3. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod ini.



jika tidak jumpa, cari kod ini.


4. Selepas itu paste kod share button (langkah 1) DIBAWAH kod yang anda cari (langkah 3)

5. Save template dan lihat hasilnya.


Tutorial Blog : Letak Facebok Button 'Like' Dalam Blog

Meletakkan button 'like' dalam blog dapat memberi gambaran secara kasar samada penunjung anda menyukai entri yang ada di blog anda. Selain itu, penggunaan button 'like' ini juga sedikit sebanyak dapat meningkatkan trafik blog anda.



Anda boleh lihat contoh button 'like' di blog ini dan juga di unwanted86.


Cara-cara untuk meletakkan button like ini adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > expand widget templates
backup template untuk langkah berjaga²)

2. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod berikut.

3. Kemudian copy kod ini, dan paste di bawah kod yang anda cari di langkah 2.






contoh:

4. Save dan lihat hasilnya.:)

Tutorial Blog : Letak Button Like Untuk Blog

Bagaimana anda hendak menentukan secara rawak berapa ramai yang suka blog anda.?.
Salah satu daripadanya adalah dengan meletakkan button 'like' untuk blog.




Jika tutorial meletakkan button 'like' dalam entri merujuk kepada pengunjung yang suka pada entri anda, meletakkan button 'like' ini pula akan merujuk kepada bilangan pengunjung yang suka blog anda secara keseluruhannya.

Anda boleh menggunakan kod yang diberi untuk diletakkan di sidebar blog anda

Tutorial untuk meletakkan button ini seperti di bawah.

1. Login akaun blogger, dari dashboard > design > add a gadget > HTML javascript

2. Copy dan paste kod di bawah ke dalam ruangan HTML/javascript



note: Gantikan URL-ANDA dengan url blog anda

3. Save dan lihat hasilnya.:)

p/s: Apabila seseorang 'like', akan keluar di wall orang yang like tentang blog anda dan secara tidak langsung dapat meningkatkan trafik blog anda.:)